Statkraft Varme ønsker å etablere energianlegg i Stokmarknes Miljøhavn

Nylig signerte partene en intensjonsavtale om å jobbe sammen mot en industriell energisentral på Børøya. Nå skal partene jobbe sammen i et forprosjekt for å legge til rette for effektiv bruk av energi i industriområdet.

Forprosjektet skal konkretisere tekniske, økonomiske og miljømessige aspekter, med mål om å etablere en løsning for både Stokmarknes Miljøhavn og tilknyttede nærings- og industriområder hvor man kan bruke overskuddsenergi.

«Varmesentralen er en nøkkelfaktor for å lykkes med helhetlig utnyttelse av energi i- og rundt havna. Energi er en knapphetsfaktor i vår region, og denne løsningen er en av forutsetningene for å skape mest mulig industri med det vi har tilgjengelig.»
– Barry Larsen, daglig leder Stokmarknes Miljøhavn AS.


Smart bruk av energi

En industriell energisentral gjenbruker overskuddsvarme fra industri, til oppvarming eller inn i andre industrielle prosesser. Det betyr at man kan avlaste strømnettet og skape næringsvekst på en mer bærekraftig måte.

«Vi skal bygge og utvikle energisystemer for et bærekraftig samfunn. Prosjektet i Stokmarknes Miljøhavn er spennende for oss på flere områder. Vi er imponert over hvordan næring og Hadsel kommune jobber sammen for å finne gode energiløsninger», uttaler Ove Berggård, administrerende direktør i Statkraft Varme AS.


Ove Berggård i Statkraft Varme
Foto: Statkraft Varme AS

Industriområdet på Børøya representerer allerede mye for Vesterålen i form av arbeidsplasser og verdiskapning. Når Statkraft Varme vil være med å se på ytterligere muligheter forteller dette noe om attraktiviteten og mulighetene for industriutvikling ikke bare i Hadsel og Vesterålen, men i landsdelen. Vi ser fram til det videre samarbeidet», sier Kjell Børge Freiberg, ordfører Hadsel kommune.

«Et fremtidig samarbeid med Statskraft Varme anser vi en viktig milepel for å realisere en del av de industriprosjektene i Stokmarknes Miljøhavn som allerede er under planlegging og de som vil komme fremover, spesielt i sammenheng med helhetlig energiutnyttelse».
– Roger Mosand, styreleder Stokmarknes Miljøhavn AS


Om Statkraft Varme

Statkraft Varme har utnyttet overskuddsenergi til å produsere fjernvarme/-kjøling siden 1982 og har 150 ansatte i Norge og Sverige. Selskapet produserer årlig over 1,2 TWh fjernvarme, like mye som 180 000 leiligheter bruker på oppvarming i et normalår.Selskapets målsetning er å sørge for en miljøriktig og fleksibel energiforsyning til sine kunder fra kilder i nærmiljøet, som varme eller kjøling fra fjorden, overskudd fra skogsnæringen, avfallsforbrenning, spillvarme fra industri og kjøling fra sjø og elv. I Trondheim er over 30 prosent av befolkningens oppvarmingsbehov dekket av fjernvarme levert av Statkraft Varme. Overskuddsenergi brukes også til å varme fotballbaner, svømmebasseng, torg, gater og fortau – for å nevne noe. I tillegg til å ha høy kvalitet, bidrar fjernvarmen med andre ord til å frigjøre store mengder elektrisitet til formål som må ha strøm og bidrar dermed til å holde strømprisene nede.

Statkraft Varme er kompetansesenteret for fjernvarme i Statkraft-konsernet, og ønsker å bidra til en god og energieffektiv utvikling av fjernvarme i Norge og Sverige, gjerne i samarbeid med lokale aktører. I Norge har Statkraft konsesjon for utbygging og drift av fjernvarme i Trondheim, Harstad, Ås, Namsos, Moss, Nannestad, Sandefjord og Gardermoen. I Sverige har Statkraft Varme fire anlegg i Kungsbacka, Åmål, Trosa og Vagnhärad.

Andre artikler